søndag den 26. juni 2011

Det sidste af New Mexico og starten på Colorado

21/6

Very Large Array (VLA)
Er der liv derude? Det er jo et godt spørgsmål, og herude midt i ingenting, lytter de. Det har de gjort siden 70’erne, og har stadigvæk ikke fundt liv derude, men tænk nu hvis......  Antennerne står i et 3 benet Y. Det korte ben er 11 miles og de lange 13 miles, så der er squ langt ud til sidste antenne (som man tydeligt kan se).

El Morro National Monument
Super flot nationalpark, hvor vi tog den store hike på 2 mile rundt i hele parken og op på klipperne (240 ft). Det er et gammelt indianer/spansk bosted, hvor der er inskriptioner i klipperne – mest hvem folk er, og hvornår de besøgte stedet. Der findes ligeledes et digt. Der er en stor vandpool, som var en af årsagerne til, at man bosatte sig her.  Bag klipperne er der en slugt, som førhen også havde vand. Øverst på klipperne var resterne af et stenhus med 18 værelser. Kan klart anbefales – turen og udsigten var superb.

Bandera Volcano and ice cave
Vi havde forleden besøgt ’valley of fire’ og Mia ville så gerne besøge en vulkan. Vi kom forbi dette sted, hvor der i parken er 29 vulkaner, hvoraf denne er størst. Desværre var det en forkert vulkan i Mia’s verden. Denne vulkan var cone’formet med en dyb midte, hvor vi stod på kanten og kiggede ned. Det skulle have været en vulkan – formet som et bjerg J Det var 10.000 år siden, at der havde været et udbrud og de fleste lavarør var derfor også brudt sammen. Et flot syn dog, og hele hiken værd. Bagefter gik turen ned til ishulen, som lå i et ødelagt laverør ca. 50 m nede. Temperaturen er konstant på -1 grad, og det var virkelig en surrealistisk oplevelse at gå fra 35 grader med til -1 på få højdemeter.

22/6
Petroglyph National Monument
Det havde vi vikkelig set frem til efter besøget hos ’Tree Rivers’, som ’kun’ var en statepark – PNM er den kendte og mest berømte af petroglyph stederne. Vi valgte at tage den lange hike på 2 miles, hvor der var mulighed for at se 500-700 petroglypher. Desværre var disse petroglypher ikke særlig tydelige, stien var et stykke fra klipperne og jeg tror, at vi i alt fandt frem til 50 inden turen var omme.  Så nej, vi vil klart anbefale Tree Rivers til andre og skippe denne tur. Det var dog en dejlig hike, hvor vi så harer, firben og en masse dyrespor langs ruten.


Kasha-Katuwe Tent Rocks national monument
Dagens længste og helt bestemt den fedeste tur. Vi gik 2,5 miles ind gennem flotte klipper i alle former og op til toppen af bjergene, så vi kunne se ned på alle de kegleformede klipper i dalen.  Der var ikke en gang ungerne klagede over længden eller varmen, for det var så smuk og vidunderlig en tur, at tiden gik helt a’ sig selv.

Bagefter tog vi den sidste hike forbi en hule i klipperne – vi måtte ikke gå derop, da sandstenene er ret skrøbelige. Det var dog lidt svært at holde sig væk J Sidste stykke tilbage havde flere af de her ’tippiformede’ klipper, som var fyldt med mos, der viser, hvor lang tid, de har været i parken.

23/6
Bisti/De-Na-Zin Wilderness
Et underligt område – ligner mest af alt en forureningskatastrofe! Klipperne er farvet i alle mulige farver, rød, gul, hvid, sort, lilla, ... Længere nede er der en del ret flotte klippeformationer (Hoodoos). Området er sværre tilgængeligt, da det ikke er en national park, så der er ingen hjælp at hente mht. til visitor center eller kort. Vi fandt et kort på nettet og gik så ellers bare rundt i området. Her var varmt men det var bestemt turen værd.

Endelig lykkedes det at fange en af de ’støv-tornadoer’ vi har set så mange af. Jeg løb alt hvad jeg kunne og kom midt i den – men helt ærligt mellem os, så var det sjovt med ikke rigtigt fedt. Sten på størrelse med ærter blev slynget rundt og ramte en på den nederste del af kroppen. Hovedet blev ramt af støv og sand. Been there done that – never doing it again J

På turen kørte vi forbi et par underlige klippeformationer – Shiprock og Chimney Rock.

Vi er nu kørt fra New Mexico ind i Colorado. Ændringen i klimaet er tydeligt. Vi har kørt op i ca 1500 meters højde, med høje bjerge omkring os. Luften er blevet køligere og knastør-  ca 33 grader om dagen, men natten er kold – ned til 12 grader. Vi har været ramt at super blå himmel og ikke en sky at se. Sigtbarheden helt i top 100+ km. Colorado minder på mange områder om alperne – skøne at se grønne landskaber og brusende floder igen.

24/6
Mesa Verde National Park indeholder indianer bygninger fra år 600 – 1200. De nyeste er bygget inde i klippehulninger i stejle klippevægge. Der findes ca 600 sådanne bygninger i området. Vi gik selv rundt og var på en guidet tur, for at få lidt historie med. Dette er et ’must-see’, og bestemt en oplevelse. Køreturen derop utrolig flot. Fra toppen kunne vi se til shiprock (ca 50 miles væk) og til en bjergkæde bag denne som ligger ca 110 km væk. Hvornår har du sidst stået på Rådhuspladsen og set på Storebæltsbroen!

25/6
Morgenen bød på en længere biltur gennem Colorados smukke landskab. Vi paserede varme kilder og et pas hvor der stadigvæk lå sne. Vi fik en rask sneboldekamp.
Især strækningen mellem Silverton og Ouray (på vej nr 550) er utrolig smuk. Vi skal tilbage og bo nogle dage i Ouray (men det må blive næste gang!).
Black Canyon of the Gunnison National Park: En canyon med mørke klipper, mega stejle og ca 800 meter dyb. Det killer i maven at stå ved rækværket at se ud. Børnen deltog i parken junior ranger program og har nu fået endnu et junior ranger badge.



Vågnede i nat da jeg hunnefrøs – kæmpede et par timer med kulden, men stod til sidst op for at konstatere at der er IS på bilen. Noget af en omvældning fra længere nede sydpå hvor vi megasvedte og var glade når nattemperaturen var under 30 grader. Nu skal vi vist være glade når den er over 10!  Vi sover i ca 2200 meters højde. Er lidt bekymret for de næste par nationalparker hvor vi skal ligge i telt – Yellowstone ligger vel 1000 -1500 km nordpå.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar