tirsdag den 23. august 2011

Fraser River - Laks

På vej ud af Hope kommer vi forbi en masse parkerede biler langs vejen og nogen mener, at det er pga. fiskeri. Vi stopper og møder en fisker på vej ned til vandet. Jo – ganske rigtig langs flodbreden står 70 mand og fisker laks. De må kun tage 2 af den ene slags laks (sockeye) og 1 af den anden slags (spring) med hjem, så der er stor udskiftning i fiskere hele tiden. Der hives den ene flotte fisk ind efter den anden – et vildt syn. En mand tilbyder Mads, at han kan hive en fisk i land – han har fisket hans kvote og Mads må gerne beholde den flotte laks, hvis han vil – dermed er aftensmaden reddet. Drengene bliver lidt utålmodige og det varer ikke længe, så har vi købt fiskelicens og står selv langs floden. Desværre har vi ikke køleskab på hotellet, så vi kan ikke gemme fiskene, som de fanger. Det bliver til et par flotte fisk og et par mistede store.

Fiskeformen er dog lidt omdiskuteret. Sockeye laks bider ikke i Fraser River. Fangsmetoden hedder ’flossing’ og består af blylod og 3-5 meter line med en enkeltkrog i enden. Der kastes ud og strømmen driver bly og krog nedstrøms. Laksen får linen i munden og dermed også krogen. Der strammen op og tilslag gives. Hermed er laksen kroget i munden, men har faktisk ikke selv bidt på krogen – men er teknisk set lovligt kroget og må derfor beholdes. Der er også en god bifangs af Chinook laks (kaldes springs). Sockeye er på 5-20 pounds og Springs er mellem 10-30 pounds. Når folk står skulder ved skulder (tænk Hvide Sande og sildefisker), og har kroget en 20-30 punds laks, så giver det lidt panik en gang imellem!

Til aften griller vi laksen og en masse majskolber nede ved floden. Mums det er dejligt og vi glæder os til, at der forhåbentligt står fisk på menuen de næste mange dage.

Mads fanger sing første laks og er rimeligt stolt. Selv Mia får lov at hive en laks i land. Jeg må jo gøre hvad der er muligt for at gøre dem begge til lystfisker!



Ingen kommentarer:

Send en kommentar